strah-pred-letenjemVeliko ljudi se boji letenja iz takšnih in drugačnih razlogov. Spomnim se, ko sem sama prvič letela z letalom. Vsi so mi govorili, kje je vrečka za bruhanje, kje je maska s kisikom, kako se bom verjetno izgubila ali zamudila… Lahko priznam, da sem zaradi vse nervoze prišla na letališče kar tri ure pred poletom. Po vsem čakanju in pregledih, nas je mali avtobus končno odpeljal do letala. Poiskala sem svoj sedež, odložila ročno prtljago, se usedla in pripela. Po vseh nagovorih smo se končno začeli premikati, in kmalu tudi vzleteli. Veste kaj? Sploh ni bilo grozno!

Vsem statistikam navkljub, ki dokazujejo, da je letalo daleč najvarnejše prevozno sredstvo, mnogi posamezniki v letalu postanejo rahlo nervozni. Letno prepotuje z letalom okrog 1,5 do 2 miljardi potnikov, saj so leti vedno bolj »in« oblika potovanja. So hitri, udobni in zanesljivi, vendar sorazmerno dragi. Večina nas potuje z njim le, ko gremo na kakšen bolj oddaljen dopust, podjetnikom pa so hiter prevoz do raznih poslovnih partnerjev v tujini.

Na letalu najprej opazimo, da imamo dokaj malo prostora, zato je dobro, da se namestimo v čim bolj udoben položaj, med daljšim letom pa je pomembno, da se na vsake toliko časa tudi razmigamo. V primeru, da smo nervozni že ob misli na letalo, si moramo par dni prej vzeti čas za počitek, ko pridemo na letalo, pa si sedež nastavimo v vodoraven položaj, se uležemo, zapremo oči, počasi dihamo in štejemo do tri, ter to ponavljamo nekje 10 min. Izogibajte se alkoholu, saj vas ta ne bo opogumil, pač pa bo povzročil še hujšo nervozo.

Težave zaradi razlik v zračnem tlaku ob dvigu in spustu

Pri dvigu in spustu se izjemno hitro spreminja zračni tlak, na kar naše telo ni navajeno. Komercialni leti potekajo na višini od 9000 do 13000 metrov, to pa je tako, kot da bi se zadrževali na 2000 metrov visoki gori. Največje težave imamo z zamašenjem ušes, ki pa ga odpravimo s požiranjem, zehanjem ali zvečenjem zvečilke. Če bomo s sabo vzeli tudi majhne otroke, se prej posvetujemo s pediatrom.

Jet-lag (utrujenost zaradi časovne razlike)

Utrujenost zaradi časovne razlike nastopi pri poletih preko več kot treh časovnih pasov (vsak časovni pas praviloma predstavlja enourno časovno razliko), ker mnoge telesne funkcije delujejo glede na utečene, 24-urne cikle. Če na hitro potujemo preko več časovnih pasov, telo potrebuje nekaj časa, da se privadi na časovno razliko. Nekateri občutijo utrujenost, glavobol, nesposobnost koncentracije in izgubo apetita. Najbolje je, da se po prihodu na cilj prilagodimo novemu časovnemu pasu, (ko je večer gremo spat, in ko imajo dan, se potrudimo, da smo budni, in se zadržujemo na dnevni svetlobi). Simptomi utrujenosti zginejo približno v toliko dneh, kolikor časovnih con smo zamenjali, dokler trajajo, pa so izogibamo pretiranemu naprezanju. Potniki, ki zaradi kronične boleznii jemljejo zdravila ob točno določenih urah, naj se pred odhodom posvetujejo z osebnim zdravnikom.

Kako si pomagamo pri potovalni slabosti

Do potovalne slabosti pride zaradi nasprotujočih sporočil, ki jih center za bruhanje dobiva iz oči in organa za ravnotežje v notranjem ušesu. Najpogostejši znaki so slabost, nemir, utrujenost, bleda polt in bruhanje.

Ingver
Najbolj priljubljeno in naravno sredstvo proti slabosti je ingver, saj ne povzroča nobenih stranskih učinkov. Uživamo ga lahko kot čaj, kandiranega, ali pa v obliki kapsul.

Limona
Limona ima veliko antiseptičnih lastnosti, pomaga pa tudi proti slabosti. Limonin sok si nalijemo v vodo, ki smo jo pripravili za na pot, lahko pa pijemo tudi toplo limonado, ki je še bolj učinkovita. Če pijače ne morem vzeti s sabo, jo vzamemo kot sadež, v primeru slabosti pa ugriznemo vanjo, in izsesamo sok.

Zdravila
Študije so pokazale, da določena zdravila, kot so antihistaminiki,antiholinergiki, amfetamini in serotoninske učinkovine, učinkovito zdravijo slabost, povzročeno z gibanjem. Za več nasvetov pa se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Rok
Rok
Rok je idejni vodja portala poceniletalskekarte.si. Že od malih nog goji strast do potovanja in iskanja najugodnejših možnosti kje, kako in kdaj preživeti dopust, počitnice ali izlet.

Hej, TI!

Ne zamudi več nobene posebne akcije!

Bodi na tekočem in prihrani.

Prijava uspešna!