Kam med krompirjevimi počitnicami?

Poletje se je poslovilo in začela se je pisana jesen. To pa ne pomeni da je konec sončnih in toplih dni. Približujejo se krompirjeve počitnice in lepe jesenske dneve je dobro izkoristiti za kakšen enodnevni izlet ali večdnevno potovanje. V nadaljevanju vam bomo podali nekaj predlogov kam se lahko odpravite, izleti so v večini primerni tudi za otroke.

Za romantike…

Za večne romantike priporočamo nepozabni in klasični Pariz ali mesto na vodi,Benetke. Pariz je lep v vseh letnih časih in tudi jesen ima svoj čar, ko so vsa drevesa pisano obarvana, po ulicah pa diši po pečenem kostanju. Ne smete izpustiti vzpona na Eifflov stolp in pogleda na Elizejske poljane. Privoščite si tudi večerno vožnjo po Seni, vendar se toplo oblecite, saj so jesenski večeri že precej hladni. Benetke so znane po svojih kanalih, po katerih se morate zapeljati z tradicionalno gondolo in si ogledati Doževo palačo na glavnem trgu, Trgu Sv. Marka.

Lepa evropska mesta

Priporočamo tudi obisk drugih večjih evropskih mest, ki so vsaka po svoje nekaj posebnega. London, kraljevo mesto, polno parkov, brezplačnih muzejev in idealno mesto za nakupe. Barcelona, glavno mesto Katalonije, Gaudijevo mesto z lepimi plažami, nikoli končano Sagrado Familio in enem največjih nogometnih stadionov na svetu, Camp Nou. Soseda Madžarska se bohoti z prelepim glavnim mestom, vrednim ogleda, Budimpešto. Jeseni je v tem mestu veliko koncertov in prireditev ki se zaključijo v zgodnjih jutranjih urah.

Optimized-Screen-Shot-2014-10-06-at-18.39.44

Sosednja Hrvaška

Blizu nas je tudi prelepa Dalmacija, kjer zna biti jesensko vreme še zelo lepo in toplo. Dalmacija ima veliko slikovitih mest, kot so Zadar, Trogir, Split, kjer se je prav čarobno sprehajati po ozkih ulicah in opazovati ulične umetnike. Tudi italijanska Toskana ponuja mnogo lepih mestec za raziskovanje, ki so bogata z zgodovino in umetnostjo.

Vroči kraji so lepi!

Za tiste, ki vam mraz in jesen ni preveč všeč in želite še malo dlje uživati v poletnih dneh priporočamo oddih malo dalje od Evrope. Odločite se za polet na Karibske otoke ali Havaje, kjer je klima cel čas prijetno poletna. Vmes se lahko za kakšen dan ustavite še v sončni Kaliforniji in si ogledate Hollywood ali pa skočite v nepozabni in fascinantni New York. Še dlje na vzhodu pa vas vabijo sanjski Maldivi ali otoki Francoske Polinezije, kjer je skoraj obvezno potapljanje in opazovanje pisanih ribic . Vmesna postaja je lahko ogled Avstralije ali Nove Zelandije, kjer je v času naše jeseni pri njih že prav lepa in topla pomlad.

‘Domača’ Evropa…

Tisti, ki bi poletne dni radi užili nekje bližje Evropi pa priporočamo Kanarske ali Grške otoke. Še posebej zanimiv in slikovit je otoček Severnih Sporadov v Grčiji, sicer ne ravno turistično razvit, ampak zelo dobro znan gledalcem filma ”Mamma Mia!”, Skopelos, kjer so omenjeni film tudi posneli. Dosti blizu so tudi afriški Egipt, Tunizija ali Maroko, kjer boste doživeli nepozabno jezdenje kamel in barantanje za čim nižjo ceno nakita, oblačil in spominkov. Dobro obiskani so tudi otočki v Sredozemskem morju, kot so Sardinija, Mallorca, Ciper ali Korzika.

Optimized-Screen Shot 2014-10-06 at 18.40.05

Za navdušence nad adrenalinom…

Tisti, ki si želite malo bolj pestre počitnice, vas bo pritegnilo veliko število tematskih parkov v Evropi, ki so vsekakor vredni obiska. Za malo bolj adrenalinske navdušence priporočamo obisk Gardalanda, kjer se boste popeljali v višave z najnovejšimi atrakcijami, park pa je primeren tudi za otroke, saj je poskrbljeno za bolj umirjena igrala, tobogane, kino predstave in predstavo z delfini. V bližini pa sta tudi vodni park Aqualand, kjer je polno toboganov, vodnih drč in drugih atrakcij ter filmski park Movieland. Če boste počitnice preživeli v Barceloni, ne smete izpustiti obiska enega največjih parkov v Evropi, Portaventura. Čeprav obsega le šest tem in malo objektov, baje obiska nikoli ne pozabiš – preverite če je te,u res tako.

Imate radi mrzle kraje?

Tisti, ki boste potovali bolj na sever, na Dansko, obiščite najstarejši park na svetu (odprt je bil že davnega leta 1583, seveda je zdaj obnovljen in popolnoma varen), Dyrehavbakken. V naši neposredni bližini, v Hrvaškem Umagu, se nahaja največji vodni park v Evropi, Istralandia.

Potujete z otroci?

Tisti ki potujete z otroci pa seveda ne smete izpustiti obiska Disneylanda v Parizu, kjer je vse obarvano v Disneyevih pravljicah in kjer lahko srečate Sneguljčico ali Miki Miško. Legoland v bližini nemškega Münchena je prav posebno doživetje za ljubitelje lego kock, saj je vse kar tam vidite narejeno prav iz njih (hiše, prevozna sredstva, ljudje, rastline…, seveda v pomanjšani obliki). Vredno ogleda je tudi Vrbsko jezero in ob njem Minimundus, kjer boste videli vse največje svetovne znamenitosti v pomanjšani obliki.

Optimized-Screen Shot 2014-10-06 at 18.39.52

Upamo, da smo vam podali kakšen uporaben predlog za vaše jesenske počitnice. Če seveda ne boste na kakšni njivi nabirali krompirja. Seveda pa, kamorkoli se boste odpravili, ne dvomimo da boste uživali v lepotah in raziskovanju novih krajev, kulture in spoznavanju novih ljudi.

Ko pa se boste spočiti in polni novih vtisov vrnili v našo lepo Slovenijo, pa boste pomislili na znan rek ”Povsod je lepo, a doma je najlepše!”. Želimo vam nepozabne počitnice in lepo potovanje!

Hej, TI!

Ne zamudi več nobene posebne akcije!

Bodi na tekočem in prihrani.

Prijava uspešna!