Kako potovati z otrokom na letalu?

Imate otroke in ste se vedno spraševali kako in če sploh lahko z njim na letalo? Vas skrbi, kako bodo otroci prestali naporen polet? Ali otrok na letalu potrebuje svoj sedež in kam dati voziček, kako bo s previjanjem in hranjenjem? Ta in še veliko drugih vprašanj se poraja staršem, ki se z otrokom odpravljajo na letalo. Skrb je odveč, saj otrok ni nobena ovira za potovanja z letalom in so lahko le ta prav prijetna. Če tudi vas pestijo podobna vprašanja vam bomo v nadaljevanju nanje podali tudi odgovore.

Pravila glede potovanja z naraščajem se lahko razlikujejo med letalskimi družbami (čeprav so v večini enaka), tako da vam priporočamo, da se pred samim poletom pozanimate pri svojem letalskem prevozniku.

Otrok mora za potovanje z letalom biti star najmanj sedem dni. Če je polet potreben prej, je obvezno zdravniško potrdilo. Dojenček oz. v žargonu ”Infant” je otrok star od nič do dveh let (0-2 leti), ”Child” pa je otrok star med dvema in dvanajstim letom (2-12 let), starejši od 12 let pa se šteje kot odrasla oseba.

Optimized-Screen Shot 2014-10-02 at 19.59.42

Za veliko večino letalskih prevoznikov velja pravilo, da vsak potnik potrebuje svojo letalsko vozovnico, tudi dojenček ki sedi v naročju staršev. Cena vozovnice je približno 90% cenejša kot vozovnica za odraslo osebo, vozovnica za otroka med 2 in 12 letom starosti pa je cenejša med 30 in 50%. Dojenčka lahko imajo starši tudi v avto sedežu (t.i. lupinici), vendar v tem primeru mora imeti otrok svoj sedež, kamor ga položijo v lupinici. Za otroka starejšega od dveh let je uporaba sedeža obvezna, medtem ko dojenček (0-2 leti) lahko sedi v naročju staršev (pripet z dodatnim varnostnim pasom za dojenčke) – seveda pa je veliko bolj varno da ima svoj sedež.

Otrok mora za potovanje z letalom biti star najmanj sedem dni. Če je polet potreben prej, je obvezno zdravniško potrdilo. Z otrokom mlajšim od petih let mora obvezno potovati polnoletna oseba. Ko otrok dopolni pet let lahko potuje sam, vendar pa mora biti zagotovljeno spremstvo (od vrat do vrat), ki se ga prijavi ob sami rezervaciji letalske vozovnice. Ob prijavi je potrebno predložiti tudi natančen opis oseb ki ga prevzamejo oz. pripeljejo na letališče ter kontaktni podatki.

Optimized-Screen Shot 2014-10-02 at 20.07.44

 

Otroci so potniki kot vsi drugi, zato so tudi upravičeni do ročne in registrirane prtljage ter do postrežbe med letom. Za otroka je dovoljeno nesti na letalo hrano, pijačo, stekleničke in vse potrebno za higieno in prehrano. Seveda pa v količinah primernih za dolžino poleta, saj velja še vedno omejitev tekočine v stekleničkah po 100ml. Na večini poletov pa imajo hrano posebej pripravljeno tudi za mlajše otroke (od dveh let starosti naprej), ki pa jo je potrebno naročiti ob rezervaciji vozovnice.
Voziček se ne šteje med oddano prtljago, ampak kot poseben/dodaten del prtljage in je v večini primerov brezplačen. Voziček oddate tik preden se vkrcate na letalo in ga dobite nazaj takoj po pristanku. Pogosto imajo letala zagotovljeno tudi previjalno mizo (v toaletnih prostorih), nekatera večja (in pa seveda za daljše polete) pa imajo tudi poseben prostor za starše z otroci. Kabinsko osebje vam je vedno na voljo za pomoč (tudi pri pripravi obroka za otroka in pri pogrevanju le tega), pri roki pa imajo tudi kakšno igračo za popestritev poleta, blazino za pod glavo in odejo.

Optimized-Screen Shot 2014-10-02 at 19.59.49

Starši oz. spremljevalci se lahko med samim poletom z otrokom sprehajajo po letalu, če le ni vključen znak da morajo biti na sedežih in pripeti z varnostnim pasom. Če ima vaš otrok kakšno kronično bolezen ali je otrok s posebnimi potrebami, na to opozorite kabinsko osebje. Dobro pa je, da to zaupate že pri samem nakupu vozovnice in pri prijavi na let. Priporočamo, da imate s seboj tudi zdravniško potrdilo (najbolje v angleškem jeziku) in pa spisek zdravil ter pripomočkov, ki jih otrok potrebuje. Pozorni bodite tudi na naprave/pripomočke, ki ne smejo čez rentgen prtljage (opozorite osebje pri pregledu prtljage). Če boste s seboj na potovanje vzeli invalidski voziček (ali kakršen koli drug večji pripomoček), to navedite pri rezervaciji vozovnice.

Priporočila

  • Otroku na letalo s seboj vzemite debelejše nogavice, saj jim med poletom nogice rade zatečejo – sezujte jim čevlje in naj imajo med poletom obute tople nogavice.
  • Med vzletom in pristajanjem otroku ponudite liziko – poveča se izločanje sline in tako otrok s požiranjem izenači pritisk; prav tako pomaga pitje tekočine.
  • Otroku pripravite veliko različnih iger (po navadi se po 15 minutah naveliča ene igre), s seboj lahko vzamete DVD predvajalnik in risanke, igrače, knjige … otroka med poletom zamotite, tako bo bolj priden in bo pot prijetnejša za vse.
  • Najbolj priporočljivi za mlajše otroke so nočni leti, saj otroci takrat spijo in jim ostane rutina kot jo imajo doma.
  • Pripravite jim prigrizke –najbolje je,da jim pripravite njihov najljubši priboljšek in jim ga ponudite večkrat med letom.
  • Otroka oblecite v plasteh, kot čebulo – še posebej če se vaš polet konča na destinaciji z drugačno klimo kot v destinaciji kjer ste pot začeli.

Upamo da smo razjasnili marsikatero dilemo in vam podali kar največ koristnih informacij. Otrok naj bo za polet spočit, sit, previt, oblečen v čim bolj udobna oblačila, s seboj pa naj ima najljubšo igračo. Poskrbite da bo med poletom sproščen, miren in zadovoljen. Tako bo potovanje lepo in nepozabno tako za vas kot za vašega malčka. Pa tudi ostali potniki vam bodo hvaležni.
Želimo vam prijeten polet in brezskrbne počitnice!

Hej, TI!

Ne zamudi več nobene posebne akcije!

Bodi na tekočem in prihrani.

Prijava uspešna!