Kaj storiti, če v tujini obtičite brez dokumentov?

Ljudje potujemo iz različnih vzrokov. Nekateri se za pot odločijo zaradi službe, drugi potujejo zaradi zdravstvenih razlogov,… Vsekakor pa jih največ potuje zaradi oddiha in sprostitve. Zavedati pa se je potrebno, da smo tudi na potovanjih lahko precej lahka tarča tatov, ki kradejo dokumente in drugo lastnino. Turistični delavci neprestano opozarjajo, da je potrebno osebne dokumente imeti vedno pri sebi. To velja še posebej takrat, ko odhajamo na pot. Osebna izkaznica je zaradi oblike in velikosti veliko bolj praktična, kot potni list, vendar tudi brez slednjega v določene države enostavno ne moremo. Kakorkoli že, kraja dokumentov se je dogajala in se bo dogajala.

 [adsenseyu1]

Kateri dokumenti so na poti nujno potrebni?

Na potovanje moramo vzeti tiste dokumente, ki so nujno potrebni za vstop ter bivanje v določeni državi. Osebna izkaznica je osnovni dokument za izkazovanje istovetnosti. Sledi potni list, brez katerega ne moremo vstopiti v določene države. Velikokrat pa je potrebno urediti tudi vizum, ki jih zahtevajo razne destinacije po svetu.

Pazite na osebne dokumente v tujini

Kaj storiti, če dokumente v tujini izgubite ali vam jih ukradejo?

Gre za precej neprijetno situacijo, ki je lahko še kako hitro realna takrat, ko najmanj pričakujemo. Pomembno je, da ohranite ‘trezno’ glavo in naredite naslednje:

  1. krajo ali izgubo prijavite policiji
  2. zglasite se na slovenskem diplomatskem ali konzularnem predstavništvu (v primeru, da ga ni, se obrnite na katerokoli predstavništvo držav EU)
  3. uredite si začasne dokumente (potrebujete dokazilo o prijavi na policiji, fotografijo ali dokaz o istovetnosti)

Brez panike – vse se bo uredilo!

Potovanje je za marsikatere ljudi že samo po sebi izjemno stresno. Le pika na i je kraja ali izguba osebnih dokumentov. Pomembno je, da ob neljubem dogodku ne zganjate panike. Imejte vedno v mislih postopek, ki ga morate narediti. Mislite pozitivno in sledite zgoraj opisanemu postopku. V domovino se boste vrnili brez težav.

Na potovanje vzemite s seboj fotokopije dokumentov

Na potovanje vzemite s seboj fotokopije dokumentov

Kaj lahko storimo pred potovanjem za varnost dokumentov?

Nesreča nikoli ne počiva, zato morate biti pripravljeni na vse. Ne, ne želimo vas prestrašiti, ampak le opozoriti, da pravzaprav nikjer nismo popolnoma varni pred tatovi. Kaj torej lahko storimo preventivno pred potovanjem? Marsikaj…

Ministrstvo za zunanje zadeve vsako leto znova poudarja in svetuje, da v tujino s seboj vzamete fotokopijo potnega lista ali osebne izkaznice, ki jo hranite ločeno od ostalih dokumentov. Vedno imejte pri sebi pomembne dokumente. Obstajajo številne torbice ob telesu, kamor lahko nadvse varno spravite najbolj pomembne dokumente (predvsem osebne dokumente).

Potovanje brez skrbi

Za vsako potovanje se dobro pripravite. Predvidite vse situacije in bodite pripravljeni po nasvetih ministrstva za zunanje zadeve. Tako boste potovali brez skrbi in vse skupaj bo en velik užitek. Pa prijetno potovanje vam želimo!

 [adsenseyu1]

Hej, TI!

Ne zamudi več nobene posebne akcije!

Bodi na tekočem in prihrani.

Prijava uspešna!